OVER ONS

Schola Felicius Cantando

een gemengd gregoriaans koor

Welkom

Over ons

De schola Felicius Cantando is een gemengd gregoriaans koor.

Tot aan het Tweede  Oecumenisch Vaticaans Concilie was het Latijn zowat de voertaal voor de erediensten in onze kerken. Daarbij hoorden ook de mooie, hemelse gregoriaanse gezangen.

Na het concilie heeft de volkstaal zijn plaats gekregen in de liturgie en  is de gregoriaanse koorwereld zowat overal vergrijsd. Gelukkig is er de laatste jaren een heropbloei ontstaan, zodat dit religieuze erfgoed  een beetje veilig wordt gesteld. Wereldwijd beleeft de gregoriaanse kerkzang een heropleving.  Het gregoriaans wordt opnieuw gewaardeerd. De internationale erkenning van het gregoriaans festival van Watou moge daar een van bewijs zijn. De opleiding gregoriaans in Drongen bestaat nu twintig jaar en heeft zeker bijgedragen tot de heropleving van het gregoriaans in Vlaanderen. We mogen zeggen dat de revival wereldwijd bezig is, zij het soms eerder in concerten in de schouwburg dan in liturgische diensten in de kerk.

Het gregoriaans wordt ook wetenschappelijk aangepakt: er worden studies uitgevoerd om een overzicht te  krijgen over de oorspronkelijke wijze van zingen in de verschillende kloosters. .

In 2013 startte in Assebroek de Schola Felicius Cantando.  Het koor wil dit cultureel erfgoed koesteren en voor iedereen die van gregoriaans houdt, de mogelijk bieden om zelf gregoriaans te zingen.

Jong, oud?  Man, vrouw?  Iedereen is welkom!

Wekelijks wordt er geoefend op woensdagavond.  Aan de hand van het kwadraatschrift, wordt gregoriaans gezongen op een frisse, vlotte, dynamische wijze. Er wordt gekozen voor een semantische benadering.

Ondertussen zijn we tien jaar verder. Gestart met enkele pioniers, hebben we nu een koor van meer dan tien koorleden.

Jaarlijks verzorgt de schola enkele gregoriaanse concerten. Daarnaast wordt het koor regelmatig uitgenodigd voor speciale liturgische vieringen en uitvaarten en brengt het dus gregoriaanse gezangen op de plaats waar ze thuishoren.

Het koor is ook bereid  om mee te werken aan culturele manifestaties.

divider

HET ZAL NOOIT EINDIGEN

Een passie sterft niet.
Elke dag groeit ze.